Varför är det bra att laga sina skor?

I Sverige köper vi i genomsnitt mellan tre och sex par skor per person och år. Skor är komplexa och resurskrävande att tillverka, med många olika delar och många tillverkningssteg.

Varje år tillverkas det 24 miljarder skor i världen. Eftersom det finns en hel del miljöproblem förknippade med skor, är det en stor vinst om vi kan behålla de skor vi har betydligt längre. Därför behöver vi bli bättre på att vårda och ta hand om våra skor.

De skor som är mest klimatpåverkande att tillverka är läderskor. Ett par gummistövlar leder till hälften så stora utsläpp och ett par tyg- eller gympaskor till cirka en femtedel så stora (det kan självklart skilja från sko till sko beroende på hur de ser ut och hur de är tillverkade). Däremot finns det andra fördelar med läderskor. Köper du läderskor av bra kvalitet håller de ofta betydligt längre än tyg- eller gympaskor, och de är oftast lättare att laga.

Läderskon – stora problem med garvningen

Men det största problemet med läderskor är alla de miljö- och hälsofarliga ämnen som används vid tillverkningen. För att läder ska bli mjukt, hållbart och passa för att användas i skor behöver det garvas. Det går att naturgarva läder. Men 90 procent av allt läder kromgarvas, eftersom det är billigare, går snabbare och gör lädret mjukare.

Bearbetning av skinn i fabrik i Dhaka, Bangladesh. Foto: Troy Enekvist
Bearbetning av skinn i fabrik i Dhaka, Bangladesh. Foto: Troy Enekvist

Majoriteten av de läderskor vi köper har garvats i fabriker i Asien. Kemikalierna som används vid garvningen kan ge både cancer och allergier, och arbetarna saknar oftast skyddsutrustning. Många fabriker saknar också vattenrening. Det gör att fabrikerna förorenar miljön och skadar livet i floder och sjöar. Läs gärna mer och se vår film inifrån garverierna i Bangladesh.

Skobranschen saknar ofta kontroller och uppförandekoder för att säkerställa att produktionen sker på ett schysst och hållbart sätt. Enligt en granskning från Fair Action från 2014 kontrollerar ingen av Sveriges fyra största skokedjor de garverier som skinnen kommer ifrån.

Många problem med skoproduktionen

Är då konstläder ett mer miljövänligt alternativ till äkta läder? Svaret är nja... Konstläder består oftast av syntetvävar belagda med plasten polyuretan och även dessa material kan innehålla flera miljö- och hälsoskadliga ämnen. De senaste åren har det även börjat komma andra typer av konstläder, så kallat veganläder, av till exempel korkmaterial eller restprodukter från ananas.

Ett annat problem med syntetiskt läder är kvalitén. Slitstyrkan är som regel dålig och plastbeläggningen nöts ganska snabbt bort på utsatta ställen. Konstläderskor andas inte heller på samma sätt som skor av äkta läder gör.

Tyvärr leder även tillverkningen av tygskor, gympadojor och gummistövlar till olika miljöproblem. Det kan till exempel handla om att limmen som används för att sätta samman skorna innehåller farliga lösningsmedel, att materialen är färgade med cancerogena färgämnen eller att sulorna innehåller ftalater. Om man tittar på vinterstövlar för barn och vandringskängor är det mer regel än undantag att dessa innehåller fluorbaserade membran och impregneringar (PFAS).

Så hur ska vi då tänka om vi vill ha så miljövänliga skor som möjligt?

Här är sju miljövänliga skotips:

  1. Köp skor av bra kvalitet som håller länge. Dyra skor håller oftast längre än billiga. En randsydd sko är lättare att sula om. Om du inte vet vad en randsydd sko är, fråga din skohandlare.
  2. När dina skor gått sönder, ta dem till skomakaren. Ofta blir skorna som nya.
  3. Sköt om dina skor, så håller de längre. Här är några saker du kan göra:
    - Håll skorna rena. Torka av dem med en fuktig trasa.
    - Torka blöta skor i rumstemperatur, inte i torkskåp eller torktumlare. Är skorna mycket blöta, sug först upp fukten med bollar av tidningspapper.
    - Vissa skor behöver smörjas in och impregneras då och då. Fråga gärna i skohandeln vad som passar för materialet. Tänk på att välja miljömärkta produkter.
    - Använd skohorn, så håller bakkappan längre och skoblock, så behåller skorna formen.
  4. Om du köper läderskor, leta efter skor av naturgarvat läder. Fråga i butiken. Om de inte vet svaret direkt, kan de kontakta sina leverantörer och återkomma till dig.
  5. Nu för tiden finns det miljömärkta skor, även om de kan vara svåra att hitta. Leta efter EU Ecolabel, som betyder att skorna har tillverkats med låg miljöbelastning och att de inte innehåller några hälsofarliga ämnen.
  6. Undvik att köpa skor med fluorbaserade membran, till exempel Gore-Tex, eftersom de innehåller miljögifterna PFAS. Undvik också skor av plasten PVC, som är miljöskadlig och kan innehålla hälsofarliga mjukgörare (ftalater). Lukta på skon – luktar den plast, bör du välja en annan sko.
  7. Att köpa skor på second hand är förstås riktigt miljösmart. Se bara till att skorna inte har trampats snett av den tidigare ägaren. En ny innersula är ofta bra att köpa till. Sälj vidare eller skänk bort hela och rena skor, som du inte vill ha längre.

Ge en gåva för natur och miljö

Med din gåva kan vi fortsätta kämpa för en hållbar framtid på en frisk och levande planet.

Ge en gåva
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll