Varför fixa prylarna?

Det talas mycket om biffen, bilen och bostaden. Och betydligt mindre om PRYLEN. Men om vi ska lyckas förhindra allvarliga klimatförändringar, måste vi börja köpa färre nya saker. I stort sett allt som tillverkas ger upphov till koldioxidutsläpp, vid tillverkningen och vid transporten till butiker och konsumenter. Att konsumera mindre är också nödvändigt om vi vill skydda värdefulla skogar, hejda massutrotningen av växter och djur, och ge människor tillgång till rent vatten och en giftfri miljö.
Idag betalar djur och natur, människor i andra länder och våra barn och barnbarn för vår överkonsumtion. Redan den 4 april (2018) gjorde vi i Sverige slut på vår del av jordens resurser. Det innebär att vi resten av året lånar från människor i fattiga länder och från kommande generationer. Så från början av april borde vi svenskar inte konsumera något alls. Därför är det viktigt att ge de saker vi redan har ett så långt liv som möjligt.
Fixa istället för att slänga
Det är till exempel inte klokt hur många fullt fungerande cyklar, skidor, soffor, lampor, barnvagnar, spisar och böcker som slängs på avfallsstationerna varje dag. Ta cyklar till exempel. Ofta handlar det bara om att sätta dit en ny kedja eller köpa ett nytt växelsystem för att cykeln ska gå som smort. Ibland inte ens om det.
Därför vill vi verka för att det på alla återvinningscentraler finns en plats att lämna fungerande prylar till – saker som antingen kan hämtas gratis av andra eller gå till second hand-försäljning. Med en sådan förändring skulle det också bli lättare för alla fixare att billigt skaffa sig en ny cykel eller soffa.
Politiker, företag och konsumenter, alla har vi ett ansvar för att knuffa samhället mot en hållbar konsumtion. Det behöver bli lättare att laga, reparera och återvinna saker och svårare att överkonsumera massproducerade produkter av dålig kvalitet och att slänga fungerande prylar.
Vi medborgare måste visa att vi vill ha den här förändringen. Och som konsument finns det redan en hel del du kan göra för att minska ditt eget ekologiska fotavtryck. Därför har vi tagit fram…
Sju tips för miljövänligare shopping
- Behöver du en ny cykel, gitarr, skateboard, bandyklubba eller vad det nu kan vara – kolla om det finns att köpa begagnat.
- Billiga leksaker och elektronikprylar går ofta sönder fort. Tänk på att köpa kvalitet och sådant som går att laga ifall det går sönder.
- Om något går sönder, gå tillbaka till butiken och be dem i första hand att reparera prylen eller betala för reparationen (i andra hand ersätta den med en ny). I sex månader är det butiken som har skyldigheten att visa att det var du som hade sönder den. Efter det är det du som ska visa att felet fanns där från början.
- Släng inte sådant som någon annan kan tänkas vilja ha, även om det är trasigt. Det finns de som gärna fixar/gör om trasiga prylar, så att de kan leva länge till. Sälj på nätet eller skänk bort. Ett tips är att kolla efter grupper på Facebook för grannar som vill ge bort eller sälja saker.
- Att vårda och underhålla sina saker gör att de håller längre. En självklarhet kanske. Men viktigt.
- De flesta av oss tycker att vi äger för mycket prylar och mår bättre när vi rensar ut. Därför blir många glada över upplevelse-presenter istället för ännu en pryl. 🙂
- En växande trend är att hyra istället för att köpa. Visste du till exempel att en borrmaskin under sin livslängd i snitt används i en kvart? Resten av tiden ligger den på hyllan.
Filmen publicerades den 5 april. Sveriges overshoot day inträffade den 4 april 2018. Tidpunkten för den globala Earth Overshoot Day (Ekologiska skuldens dag) inträffade 1 augusti 2018. Sverige är alltså betydligt sämre än det globala snittet.
Här kan du läsa mer om Overshoot day och se hur olika länder ligger till.