Varför fixa möblerna?

Mellan 2006 och 2016 ökade vår konsumtion av nya möbler och hushållsartiklar med 44 procent. Inget annat konsumtionsområde har ökat lika mycket.

Därför är det klokt att köpa begagnade möbler och att vårda och reparera de möbler vi redan har. Bra känns det också! För oftast är det möblerna med en historia som betyder mest för oss…

Soffan – värstingen bland möbler

Många personer har den bekväma soffan som sin favoritmöbel i hemmet. Men soffan är på många sätt en riktig värsting. Tillverkningen av en enda soffa kan släppa ut så mycket som 80 kilo koldioxidekvivalenter. Det gör soffan till den möbel som orsakar allra störst utsläpp av växthusgaser. Framför allt är det stål och skumplast som bidrar till de höga utsläppen.

Dessutom kan din soffan innehålla kemikalier som ftalater, perflourerade ämnen, formaldehyd och antimögelmedel som tillsatts under tillverkningen. Det finns ännu ganska lite forskning om hur de här ämnena i små mängder påverkar människor, men vissa misstänks kunna orsaka cancer, framkalla allergier och påverka reproduktionen.

Från 60-talet till 90-talet var det vanligt att tillsätta bromerande flamskyddsmedel (som idag är förbjudna inom EU) i stoppade möbler. Flamskyddsmedel är farliga för miljön och hälsan och det finns misstankar om att vissa av dem är hormonstörande. Därför bör du undvika att köpa stoppade möbler från den tiden.

Köksbordet – kan bidra till skövling av regnskog

Trä från tropiska skogar, som teak, mahogny, rosenträ och jakaranda, dyker då och då upp som inredningstrender i Sverige. Framför allt är de populära inslag i möbler och köksinredning. Träet kommer från tropiska skogar som har en fantastisk mångfald av djur och växter. Över hälften av alla arter på jorden finns här. De tropiska skogarna binder också koldioxid. Det betyder att koldioxiden stannar i skogen i stället för att bidra till den globala uppvärmningen.

Vår efterfrågan på tropiskt trä är en av flera orsaker till att de här unika miljöerna skövlas.

Miljömärkningen Forest Stewardship Council (FSC) har skapats för att göra skogsbruket mer ansvarsfullt. FSC är en frivillig certifiering som ställer flera olika krav på skogsbruket, både för skogens skull och för de människor som arbetar med skogsbruk eller berörs av skogsavverkningarna. Utbudet av FSC-certifierade möbler är ibland litet, eftersom det i flera länder är svårt att skapa ett ansvarsfullt skogsbruk.

En del av det tropiska träet som säljs har odlats på plantager (till exempel eukalyptus, akacia och sydamerikansk tall). Det kan låta som ett bättre alternativ än trä från naturskogar. Men problemet med plantager är att många av dem har ersatt de naturskogar som tidigare växte på platsen. Dessutom kan plantagerna påverka miljön i hela området. Bland annat kan de förändra vattentillgången och påverka växter och djur negativt, eftersom de naturliga arterna inte kan överleva bland de nya, främmande trädslagen. Plantager kan vara FSC-certifierade men många röster har höjts mot detta, eftersom plantagerna snarare är en grön öken än en skog.

Så, hur ska vi tänka för att kunna inreda våra hem utan att påverka planeten negativt?

Här kommer sju miljövänliga möbeltips:

  1. Sköt om de möbler du redan har, så håller de längre. Torka av, dammsug och ta bort fläckar från dem så snart de uppstår. Behandla dina trämöbler med miljöanpassade preparat så ökar deras livslängd.
  2. Fixa dina möbler när de går sönder eller får skador. Om det är en möbel med textil, till exempel en soffa eller en fåtölj, kan du lämna in dem till en möbeltapetserare för att byta ut klädseln eller fixa en nedsutten stoppning. Trämöbler som fått repor och jack kan du ofta fixa själv genom att slipa ytan eller prova det här tipset.
  3. Har du tröttnat på hur dina möbler ser ut? Ge dem en ny design! Trämöbler går ofta att förnya genom att slipa och måla om med miljömärkt färg. Möbler med textilier får ett helt nytt utseende när du byter ut tyget mot ett nytt – många second hand-butiker säljer tyger och stuvbitar.
  4. Köp möbler på second hand eller på aktioner i stället för nytillverkade. Utbudet är stort och du kan ofta få tag på möbler av bra kvalitet för ett bättre pris än nytillverkade möbler.
  5. Om du trots allt köper en nytillverkad möbel – undvik att köpa möbler tillverkade av tropiskt trä.
  6. Köp hellre möbler av bra kvalitet och i hållbara material, än billiga som snabbt går sönder.
  7. Släng inte gamla möbler som du tröttnat på. Skänk bort dem eller sälj dem på nätet.