Fixarproffset: ”Laga din mobil och bli en miljöhjälte!”

”Laga din mobil och bli en miljöhjälte”. Det låter som en lättfixad hjältetitel, men långt ifrån alla tycker att det är en självklarhet att laga en trasig mobil. Många stoppar den helt enkelt i byrålådan – eller soporna! – och köper en ny.

Peter Larsson och Oscar Fridlund heter fixarna som har fångat upp miljöengagemanget och lyfter fram miljöbudskapet i skyltningen utanför och inne i Phoneab på Kungsgatan i Alingsås.

Verksamheten fick ett nytt utseende och tydligare miljöprofil när Peter och Oscar 2017 hittade lokalen som är liten med ett bra, centralt läge. Peter betonar att det verkligen finns miljövinster med att fixa sin mobil. Hans teknikintresse sedan barndomen, att plocka isär och sätta ihop prylar så att de fungerar igen, har blivit hans yrke och affärsverksamhet. Att spara på saker som kan komma till användning senare har också fått en ny dimension genom arbetet på Phoneab.

– Hemma har jag sex flyttkartonger med sladdar. Min sambo blir trött ibland men inser värdet när hon kan återanvända något i lådorna.

Numera sparar Peter också på delar från mobiler. Han och kollegan Oscar lagar inte bara mobiler, de köper och säljer också begagnade mobiler. Om en telefon inte går att reparera tar de isär den och behåller delar som kan behövas i en annan telefon.

Phoneab har kunder i alla åldrar, gammal som ung. De äldre tycker att det är bra med ett centralt läge som inte kräver bilresor.

– I våras efter studenten kom det en hel del yngre hit, berättar Peter, som har gjort rent telefoner från både det ena och det andra.

Den absolut vanligaste reparationen är spruckna skärmar och dåliga batterier. Ofta kommer också kunder med fuktskadade telefoner.

– Alltså det där med att försöka hemma och få sin telefon torr med hjälp av ris funkar väl sådär, säger Peter. Vi får öppna dom här, torka torrt med tops och pilla loss riskornen.

För att förlänga livet på mobiltelefonen är Peters bästa tips att köpa ett skärmskydd och ett bra mobilskal. Och, förstås, att absolut inte kassera telefonen, innan man besökt närmaste mobilreparatör, för att undersöka om den kan lagas och leva längre.