Fixoteket – fixa själv med hjälp av proffs

Fixoteken, som finns på fyra platser runtom i Göteborg, slog upp sina dörrar för besökare i mars förra året. Här erbjuds ett hållbart alternativ till ”slit och släng”. Det ska vara lätt att laga, låna, byta. Grejer som kanske skulle slängas, kan istället få ett nytt liv.

Julia Norman är utbildad möbelrestaurerare. Hon hjälper besökarna i träverkstan, så att de kommer igång med att laga sina slitna och rankiga möbler.

– Vi tillhandahåller kunskap och verktyg. Jag har en kort introduktion och visar hur verktygen används, men sedan vill vi att deltagarna provar sig fram själva. Verksamheten är en typ av folkbildning. Det är inte så svårt, det gäller bara att våga, säger hon.

I Fixoteken finns byteshörna, syateljé, särskilda hyllor för bokbyte, en verktygspool och träverkstad. I byteshörnan kan du lämna kläder, köksgeråd, hemelektronik, möbler, leksaker och sportartiklar som du inte längre behöver, och ta med dig något annat i utbyte. I verktygspoolen finns skruvdragare, symaskin, borrmaskin, skruvmejsel och häftpistol att låna.

Fixoteken drivs i samarbete mellan Göteborg stad och några kommunala bostadsbolag. Besökarna får både tillgång till verktyg och hjälp genom kunnig handledning.

Julia Norman berättar om ett syskonpar som nyligen besökte verkstaden för att de ville klä om mammas köksstolar. Stolsitsarna var klädda med galontyg. Det var praktiskt så när syskonen var små, tyckte mamma. Nu var det hög tid för omklädsel. De båda syskonen hade med sig eget tyg och fick hjälp av Julia som visade hur de skulle göra. Både hon och syskonen var nöjda när galontyget var ersatt och de kunde lämna verkstaden med sina ”nya” stolar.

– Mitt bästa tips är att köpa bättre begagnade möbler av riktigt hantverk. De håller så mycket längre än billig massproduktion, säger Julia.

Hon har också ett användningstips – att inte väga på stolen och limma om den innan det är för sent. Hon visar visar hur man kan skruva isär en stol och poängterar att det är viktigt att skrapa bort allt gammalt lim, innan man limmar på nytt.

Även om många gillar retro och att ta hand om äldre möbler så är fortfarande heminredningbranschen trendstyrd. Just nu ska allt ska vara klätt i sammet. Då kasseras plötsligt många bra och användbara soffor och fåtöljer bara för att de är klädda i otrendiga tyger.

– Något som är riktigt jobbigt för mig är att titta ner i träcontainern på återvinningscentralen. Där ligger alltid fina möbler – men jag kan ju inte rädda alla möbler själv, konstaterar möbelräddaren Julia, som hoppas att allt fler ska hitta till Fixoteket och liknande företag som ger möbler eller andra prylar ett längre liv.