Cykelköket fixar trilskande cyklar

När den älskade cykeln strejkar är de vanligaste felen att kedjan är lös, bromsarna har pajat, växlar krånglar och – naturligtvis – punktering. Då finns cykelköket ”Cykelfix” i Göteborg som en räddare i nöden.

Fabienne Roux jobbar som volontär på Cykelköket.

– Problemet med cykelkedjor är att när de slits, så blir de längre, förklarar hon. Det åtgärdar vi genom att flytta bakhjulet längre bak. Det låter kanske konstigt, men är inte så svårt. Det är dessutom viktigt att åtgärda. Är kedjan för lös är risken stor att den hoppar av och då tar inte bakbromsen.

Cykelfix ligger i stora rymliga lokaler i bottenvåningen till ett av allmännyttans hyreshus i Biskopsgården. Det har öppet två timmar varannan söndag. Hit är alla välkomna som vill få hjälp med att laga och fixa sin cykel. Vuxna kan också lära sig cykla på en cyklingskurs tillsammans med Cykelfrämjandet. Verksamheten bedrivs i Röda Korsets regi.

– Vi har många barn här som fixat sin cykel och nu kommer tillbaka och vill hjälpa till, berättar Fabienne. Och vuxna som lärt sig cykla här har också ett stort intresse av att vara med på cykelfixningen.

– Första sommaren som vi körde cykelkök var vi ute på gatan med en verktygslåda och hjälpte folk att lära sig fixa sin cykel. Det var bra på ett sätt, för det väckte folks nyfikenhet och vi fick många deltagare. Men vi är jätteglada för den här lokalen.

Fabienne berättar att den stora vinsten med lokalen är att de nu kan ta emot skrotcyklar som de plockar isär och tar delar ifrån. Skrotcyklar finns det gott om i källare och cykelgarage. Allt som kan användas igen sorteras i olika lådor som är uppmärkta efter innehåll. Reflexer i en, vajrar i en, kedjor i en osv.

– Det gör vi tillsammans som en rolig aktivitet medan vi fikar och umgås, berättar Fabienne.

Fabiennes bästa tips är att ta hand om och vårda sin cykel. Olja och torka av kedjan, pumpa däcken, smörj vajrar och sadelstolpen.

– Visa av erfarenhet så kollar vi alltid först om sadeln går att höja och sänka. Det är värdelöst att stå och fixa en cykel och sedan upptäcka att sadelstolpen sitter fast. Om du smörjer den då och då så händer inte det.