Slöa knivar slipas bäst med ett bryne. Så kallade knivslipare ska helst undvikas.
Man kan köpa olika typer av knivslipare, från små elektriska maskiner till diamantbrynen. Det de har gemensamt är de inte slipar knivarna, utan i bästa fall skärper dem. I de allra flesta fall är det både enklare och bättre med ett enkelt brynstål för att hålla knivarna vassa. Ett bryne eller brynstål/slipstål är ett slags fil som finns i många olika material.
Gör så här:
- Håll kniven som du håller den när den ska användas.
- Håll brynstålet ungefär vågrätt i den andra handen.
- Lägg den inre delen av kniven an på brynet, så högt upp som möjligt.
- Låtsas att du ska skära en tunn skiva av brynet med en jämn och lugn rörelse genom hela knivens längd.
- Vänd kniven och upprepa på den andra sidan av knivbladet.
Efter slipningen är det bra att ta bort de små metallspånen som bildas. Var rädd om fingrarna! För att vara extra försiktig kan du använda en bit gurka att peta bort spånen med.